Hoe werkt energy control?


Intake

 

We beginnen altijd eerst met een intake gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we het probleem en de medische achtergrond van de cliënt. Daarna bespreken we de doelstelling van de behandeling (training).

 

Rustmeting

 

Tijdens de rustmeting meten we de bloeddruk,gewicht, BMI,  vet% en de saturatie. Daarna meten we met behulp van een speciaal ontworpen hartslagband de hartslag in rust, ademfrequentie de hartslag variabiliteit en het vermogen om te herstellen na fysieke inspanning.

 

Inspanningstest

 

De inspanningtest kan op twee manieren uitgevoerd worden, namelijk een fietstest en hardlooptest.

 

Fietstest:

Tijdens deze test wordt er gebruik gemaakt van een fietsergometer en een speciale hartslagband. De test wordt uitgevoerd door in stappen de weerstand van de fiets toe te laten nemen. Bij een onevenredige toename van de hartslag vinden we dan het ‘omslagpunt’ (aerobic threshold). Andere grenswaarden die weer andere verbrandingszones (vet, glucose) markeren kunnen hieruit afgeleid worden en spelen later weer een belangrijke rol in de trainingen.

 

Hardlooptest:

Tijdens deze test wordt er gestart met hardlopen op een tempo van 7km/u gedurende 6 minuten. Vervolgens wordt de snelheid iedere 2 minuten met 1km/u verhoogd. Op het moment dat de snelheid die gelopen moet worden niet meer behaald wordt, stopt de renner en noteert de hoogst gemeten hartslag. Met deze gegevens kunnen dan ook weer de meest effectieve trainingszones bepaald worden.

 

Bespreking

 

Na de rustmeting en inspanningstest wordt een behandelplan (trainingsschema) opgesteld en doorgesproken met de cliënt.  Besproken worden o.a:

Ø  De meetwaarden en de betekenis daarvan

Ø  De beste trainingsmomenten

Ø  De trainingsfrequentie

Ø  Locatie van de training

Ø  Verwachtingen